Vakantie met de hond

Vakantie met hond

Het wordt weer zomer en dat betekent dat voor veel mensen er ook weer vakanties aankomen. Dan rijst voor een aantal hondenbaasjes de vraag: “Neem ik mijn hond wel of niet mee op vakantie?” Er zitten natuurlijk een heleboel voordelen aan het meenemen van je hond op vakantie. Maar er zitten ook wat minder makkelijke kanten aan. Zelf vind ik het leuk om een aantal keer per jaar gezellig met mijn Golden Retriever Matts op vakantie te gaan, maar soms gaat hij even uit logeren. Mijn ervaringen lees je in deze blog.

Waarom is het zo leuk om je hond mee te nemen?

Ik vind het super gezellig om Matts mee te nemen. Vooral ’s avonds als hij gezellig op of naast de bank komt liggen. Het is een goede reden om een extra wandelingetje te maken of mooie gebieden te voet te verkennen. Een ander bijkomend praktisch voordeel, is dat ik geen logeeradresje voor hem hoef te zoeken. Voor Matts is het ook leuk om eens nieuwe gebieden te ontdekken en te genieten van natuur die we in Nederland wat minder hebben. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling door een berggebied met mooie meren. Ik geniet er dan extra van als ik zie dat hij het zo naar zijn zin heeft. 

zwemmen
Heerlijk genieten in het water!

Zitten er dan ook nadelen aan?

Het is niet altijd alleen maar leuk en handig om je hond mee op vakantie te nemen. Zo betekent het dat je rekening moet houden qua accommodatie. Zelf huur ik vaak een huisje en je hebt dan toch net iets minder keus (hoewel dat tegenwoordig heel erg meevalt). Ik let dan op de inrichting, zijn er enge trappen, is de tuin omheind, etc.

Ook zijn er bepaalde activiteiten die wat minder geschikt zijn. Ikzelf vind het heerlijk om een middagje te shoppen in een onbekend dorpje, maar met een hond erbij is dat soms toch wat minder praktisch. Matts mag bijvoorbeeld niet zomaar elke winkel of restaurant in. Dagjes uit, zoals bijvoorbeeld een grot bezoeken o.i.d. is ook vaak lastig met hond. Matts zomaar alleen laten voor een paar uur in een nieuwe omgeving vinden hij (en ik) een beetje spannend en dus betekent het zeker in mijn geval dat je je activiteiten aan moet passen. Of in het geval dat het erg warm is, zal je daar ook rekening mee moeten houden. 

Hoe ik op vakantie ga met mijn hond

Als ik besluit dat ik het leuk vind om Matts mee te nemen op vakantie, dan kies ik daar ook een beetje mijn bestemming op uit. Zo ga ik bijvoorbeeld niet 2 weken kamperen in Zuid-Frankrijk waar het erg heet kan zijn. Ik zoek een plek waar de temperatuur niet te hoog is, zodat we ook wat activiteiten kunnen ondernemen. En het liefst een beetje in de buurt van natuur.

Hou je wel enorm van de zon? Bedenk dan dat het voor zowel jou als je hond misschien fijner is om hem of haar niet mee te nemen. Ook als je ver moet rijden en je hond niet van autorijden houdt is dit iets om in overweging te nemen. 

Als ik de bestemming heb gekozen en een hond-vriendelijk huisje op het oog heb, dan kijk ik altijd naar de regels voor het land waar ik naartoe ga. Dit zijn niet alleen de invoerregels, zoals bijvoorbeeld een geldige Rabiës enting, maar ook andere belangrijke zaken.

In Frankrijk is er bijvoorbeeld hartworm en daarom moet je je hond bij thuiskomst ontwormen. In sommige landen zijn er zandvliegjes of veel teken, ook goed om rekening mee te houden. Daarnaast is het belangrijk te weten wat wel en niet mag. Afgelopen week was ik in Duitsland en daar is het bijvoorbeeld verboden om de hond los op de achterbank te vervoeren. Een handige website hiervoor is dogsincluded, maar je kunt het ook bij je dierenarts navragen. 

Paklijst hond
Ik ga op reis en ik neem mee…

Wat zit er dan in het koffertje van Matts?

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zelf maak ik altijd een paklijstje. Zowel voor mijzelf, maar ook voor Matts. Om je een idee te geven hieronder het lijstje dat ik voor Matts heb gemaakt voor onze vakantie naar Duitsland. Elke vakantie zal weer een beetje anders zijn. Het is fijn om een standaardlijstje te hebben dat je eventueel kan aanvullen afhankelijk van het type vakantie (kamperen vs. huisje) en bestemming (heet, koud of nat).

Paklijstje hond vakantie
Paklijstje voor de hond

Wat Matts op vakantie doet…

Ook voor Matts is het lekker om op vakantie te gaan! Dat betekent dat hij genoeg tijd krijgt om te ontspannen en een dutje te doen. Hij is vaak erg moe aan het einde van de dag. Zoveel nieuwe prikkels en geuren! Hij moet tijd krijgen om die te verwerken. Daarnaast zorg ik ervoor dat hij af en toe ook los kan lopen en bij voorkeur ergens een lekkere duik kan nemen.

Als we in een wat warmer land zijn doen we ook af en toe een leuk waterspelletje voor hem. Zoals bijvoorbeeld ‘koekhappen’. Je vult een bakje met water en zorgt dat je wat voertjes hebt die blijven drijven. Zie het bijgaande filmpje. Uiteraard niet te vaak, want ook Matts moet uitkijken voor vakantiekilo’s 😉

‘Koekhappen’ op vakantie

Fijne vakantie!