De persoonlijke bubbel – Over honden die “uitvallen aan de lijn”

honden uitvallen aan de lijn

Dit zijn allemaal uitspraken die me vrij weinig zeggen over de beweegreden van de hond om met agressie te reageren op een bepaalde prikkel. Het kan bijvoorbeeld gericht zijn naar een andere hond, een persoon of bepaald verkeer dat voorbij komt racen. Deze blog gaat over de ‘persoonlijke bubbel’ waar ook een hond behoefte aan heeft.

Stel jezelf de vraag

Wanneer een hond met agressie op iets reageert, bijvoorbeeld aangelijnd grommend en blaffend uitvalt naar een andere hond die hem nadert, weten we vaak heel goed te vertellen:

  • Dat dit ontzettend vervelend is;
  • Dat we dit heel gênant vinden;
  • Bij welke honden het is voorgevallen;
  • Dat dit uit het niets lijkt te komen;
  • Dat we al meerdere malen aan de hond hebben duidelijk gemaakt dat dat niet mag;
  • Dat we liever willen dat onze hond “gewoon” vriendelijk is tegen andere honden.

De allerbelangrijkste, meest relevante vraag die ik eigenlijk bijna nooit hoor is: Waarom reageert mijn hond op deze manier? Wat gaat er op dat moment door zijn/haar koppie heen en hoe kunnen we hem/haar hierbij helpen?

Gedrag versus context

Waarom een hond precies doet wat hij doet is per individu verschillend. Het hangt sterk af van o.a. wat een dier heeft meegemaakt, positieve en negatieve (leer)ervaringen, aanleg, genetische achtergrond, leeftijd, geslacht en ga zo maar door. Buiten kijf staat dat gedrag en emoties ontzettend afhankelijk kunnen zijn van… DE CONTEXT.

Voorbeeld:

Thuis of in de tuin doet jouw hond uitstekend een aantal gehoorzaamheidsoefeningen die je hem op cursus hebt geleerd. Je gaat naar buiten in het verkeer. Opeens lijkt er poep in zijn oren te zitten en is een simpele “zit” soms al te veel gevraagd.

Waarom? Context! –> Thuis is het veilig, bekend, vertrouwd en daar hebben jullie al vaak samen geoefend. Op de wandeling is alles opeens anders: nieuwe geuren, mensen, dieren, honden en op iedere meter kan er weer iets nieuws bewegen of tevoorschijn komen… Jouw hond denkt: “Waauuuuw wat is er toch veel te zien op deze prachtige aardkloot!” Allemaal afleiding en midden in al die afleiding is het vele malen moeilijker om iets te leren.

Gestresst leren…

Kunnen leren/concentreren en fijn een stukje wandelen wordt helemaal moeilijk als je bijvoorbeeld verkeer, mensen of andere honden spannend vindt. Want onder hoge spanning iets leren en je concentreren, dat is soms bijna onmogelijk. Vraag een gestreste topmanager maar eens middenin een heftige vergadering een staartdeling on the spot te maken….

En zo werkt het voor sommige honden ook bij het zien van andere honden. Honden benaderen elkaar van nature niet lomp, recht erop af zonder eerst af te tasten. Dat is bijna onbeleefd en kan zelfs heel bedreigend overkomen.

Ook kan het zijn dat een hond nare ervaringen heeft gehad in het contact met andere honden en daardoor angstig is geworden. Sommige honden voelen zich aan de lijn bedreigd bij het zien van een andere hond die op hem/haar afkomt. Besef je goed: Aan de lijn is vluchten of afstand maken niet mogelijk, kun je niet met een ruime prachtige boog en druk snuffelend de andere hond voorzichtig naderen en op die manier beleefd communiceren met de ander. Honden snappen ook dat dit onmogelijk is aan de lijn. En zo zijn er nog veel meer redenen waardoor een hond uit kan vallen als die bedreiging te dichtbij komt. Hoe dichtbij té dichtbij is, dat kan alleen jouw hond bepalen.

Respect voor de persoonlijke bubbel

Wat moeten we hier nu mee? Het is allereerst belangrijk dat we elkaars persoonlijke bubbel respecteren!

Net zoals jij schrikt wanneer een wildvreemde je op straat probeert te omarmen en je deze persoon op afstand wilt houden middels een stemverheffing, een duw of een klap… Zo kan het ook voor jouw hond werken. Zorg daarom dus voor genoeg afstand. Hoeveel afstand? Groot genoeg, zodat je hond niet hoéft te reageren omdat hij/zij zich nog veilig voelt. Geef je hond de kans om samen met jou om te draaien en beloon daarvoor met spel of iets lekkers.

Straf een uitvallende hond alsjeblieft nooit! Je hond probeert met man en macht te communiceren door zijn/haar reactie. Ga je dat bestraffen, dan zal het negatieve gevoel dat je hond op dat moment ervaart er alleen maar sterker door worden. Hierdoor kan hij/zij de volgende keer eerder en/of meer agressie in gaan zetten.

Honden etiquette

Heb je een hond die uitvalt aan de lijn? Ga dan niet in een druk honden(losloop)gebied wandelen. Daar doe je jouw hond (die wellicht andere honden heel spannend vindt) echt geen plezier mee.

Aan de andere kant moet het begrip en de “honden etiquette” natuurlijk wel van twee kanten komen: Als je hond los loopt, lijn hem/haar dan aan als je een aangelijnde hond tegenkomt, als je ziet dat de andere hond gespannen of angstig is of als de desbetreffende eigenaar dat vraagt.

Jouw interpretatie van ‘dat jouw hond prima met die andere hond overweg zal kunnen’ is wellicht niet de mening van de aangelijnde hond waar jouw hond op afstormt. Weet je het niet zeker? Ask away 🙂

(tekst gaat verder onder afbeelding)

honden uitvallen aan de lijn

Doggiedrawings.net

Wil je jouw uitvallende hond beter begrijpen en ervoor zorgen dat de wandelingen weer ontspanning i.p.v. spanning leveren? Ga hiermee aan de slag samen met een gecertificeerde hondengedragstherapeut.

Ook interessant: Wat vindt jouw hond van bezoek?