“Mijn konijn eet niet!” – Gasbuik (trommelzucht)

Jeetje, wat was dat weer schrikken van de week! Mijn kleine vriend James heeft al jaren een zwak maag-darmstelsel. Ook nu was het weer raak! Ik ben de tel ondertussen kwijtgeraakt, maar ik mag mezelf ondertussen wel een ‘pro’ noemen in het oplosen van een (beginnende) gasbuik. Hoewel ik natuurlijk geen dierenarts ben (laat dat duidelijk zijn), kan ik je wel voorzien van de ultieme tips door mijn ervaring. Daarom deze week de tips die ik jaren geleden al had moeten hebben… het kan namelijk levens redden!

Waar mijn ervaring begon…

Zo’n 8 jaar geleden deed ik ’s ochtends het hok open en viel me iets op. Konijn Noortje at niet en zat stil in een hoekje. Het was zaterdag en ik moest naar mijn bijbaan toe. Paniekerig heb ik aan mijn ouders gevraagd met Noortje naar de dienstdoende dierenarts te gaan. Helaas voor mij, geen konijnkundige. En eerlijk gezegd, had ik toentertijd ook nog geen idee dat een dierenarts konijnkundig kon zijn. Een dierenarts is toch gewoon een dierenarts?! Noortje kreeg de diagnose trommelzucht. Ze kreeg wat injecties, een infuus en mocht daarna alweer mee naar huis. Eigenlijk wisten we niet wat er aan de hand was en wat we moesten doen. Na een stressvolle 10 uur lag Noortje overleden in mijn armen 🙁

Eigenlijk besefte ik me pas 2 jaar later dat alles wat die zaterdag gebeurde, zoveel beter had gekunt. Wij hadden niet adequaat genoeg gereageerd, de alarmbellen gingen pas af na het bezoek aan de dierenarts. We wisten eigenlijk ook niet echt wat we moesten doen. En het gevoel: “We eten allemaal wel eens niet, toch?! Ach, het zal wel goedkomen” heerste toch wel. Als ik één tip mag geven aan ieder konijnen-baasje: NIET DOEN! Twijfel je over de gezondheid van je konijn? Eet je konijn niet? Reageert je konijn anders dan normaal? Bel een konijnkundige dierenarts!

Wat een Gasbuik is…

Gasbuik, oftewel trommelzucht, betekent overmatig gas in het maagdarmstelsel. Het is voor een konijn zeer pijnlijk en kan vele oorzaken hebben; stress, voeding (te weinig hooi bijvoorbeeld), gebitsproblemen, eenzaamheid (dat stress veroorzaakt), ziekten, verkeerde medicatie, etc, etc. Wat de specifieke oorzaak is, is vaak heel lastig te achterhalen. Al is verandering (bijvoorbeeld een nieuw pak hooi of ineens groenvoer terwijl je konijn dat niet gewend is) mogelijk de oorzaak. Denk dus, na het oplossen van dit probleem, zeker even na over de mogelijke oorzaak en/of verandering die heeft plaatsgevonden de afgelopen dagen.

Checklist: wees voorbereid!

Voorbereid zijn kan levens redden! Hieronder een checklist van dingen die ik altijd in de kast heb liggen en acties die ik onderneem bij een (beginnende) gasbuik. Het is van belang dat je konijn z.s.m. weer gaat eten.

1. Altijd een nieuw flesje Infacol in huis

Bij de drogist kun je voor ± 8 euro Infacol kopen. Dit is een medisch hulpmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van buik- en darmkrampjes bij baby’s, maar werkt fantastisch voor konijnen! Het eerste uur, ieder kwartier 1 ml in de bek geven met een plastic spuitje. Daarna ieder uur 1 ml. (ook ’s nachts, mocht het nog niet over zijn)

2. Bel de konijnkundige dierenarts

Zoals ik al schreef, ja hier zit zeker verschil in. Een konijn is een zeer gecompliceerd dier en niet iedere dierenarts is hierin gespecialiseerd. Konijnkundige dierenartsen zullen je z.s.m. helpen, een gasbuik staat bekend als een spoedje. De dierenarts checkt je konijn nogmaals helemaal en kan met wat voelen en luisteren (met stethoscoop) goed bepalen in welke mate er een gasbuik aanwezig is, hoe de darmwerking is en wat te doen. Vaak krijgt je konijn een injectie pijnstilling en een injectie om het maag-darmstelsel weer op gang te helpen. Daarnaast krijg je dit in vloeibare versie (Metacam, Cisaral, Metocloral) mee om zelf te herhalen tot het probleem zich oplost. Ook kan de dierenarts je aanraden te beginnen met dwangvoeren. Wel denk ik dat dit verschilt per situatie.

3. Leer buikmassage te geven

Vraag je dierenarts je te helpen met voelen van de gasbuik en tips voor het geven van buikmassage. Buikmassage helpt om de darmen weer wat in beweging te krijgen.

4. Drinken is belangrijk, maak hooithee!

Om het drinken te bevorderen tijdens deze stressvolle situatie kun je hooithee maken. Het klinkt misschien wat gek, maar omdat konijnen het vaak lekkerder vinden dan gewoon water, drinken ze eerder. Hoe maak je hooithee? Heel gemakkelijk! Hooi in een bakje, kokend water erover heen, volledig laten afkoelen en het hooi eruit halen voordat je het serveert. Proost 🙂 Let op: je kunt hooithee maar enkele uren laten staan!

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met de vier bovenstaande tips. De ervaring leert dat hoe sneller je je konijn helpt, hoe sneller hij er ook weer vanaf is en het geen ernstige (of zelfs fatale) gevolgen aanneemt. Mocht je dit probleem nu hebben, dan wens ik je alle sterkte toe. De verzorging is intensief en best zwaar, maar het absoluut waard. 

Tot een volgende blog!

Sandra
Volg ons