“Hoe kan het dat jouw cavia’s altijd zo oud worden?!”

Deze keer geen blog over hond of paard, maar over de cavia. De aanleiding is de volgende vraag die mij veel gesteld werd nadat ik een post op mijn Facebookpagina had geplaatst van mijn bejaarde cavia’s: “Hoe kan het dat jouw cavia’s altijd zo oud worden?” Acht en negen jaar zijn hier geen uitzondering… Ik deel mijn theorie hierover graag met jou!

Wat is een cavia?

Nou, een knaagdier natuurlijk. Dit lijkt misschien een gekke vraag, maar het is heel belangrijk om te weten met wat voor een type dier je te maken hebt. Op die manier weet je wat het dier moet eten, of het solitair (solitair betekent dat het dier alleen leeft en alleen om bijvoorbeeld te paren een soortgenoot opzoekt. Een paar voorbeelden van solitair levende dieren zijn, tijgers, ijsberen en iets dichter bij huis de Syrische hamster) of in groepen leeft, etc.

Door te kijken naar waar het dier oorspronkelijk vandaan komt, kun je die leefomstandigheden als verzorger zo dicht mogelijk gaan evenaren. Zowel qua klimaat, maar ook als huisvesting en voeding. Hoe dichter je de oorspronkelijke situatie kan benaderen, hoe gezonder voor het dier en hoe prettiger het dier zich voelt.

Van mond tot kont

Als je naar een cavia kijkt zie je aan de uiterlijke kenmerken dat het om een prooidier gaat. De ogen zitten aan de zijkant van de kop, zodat ze roofdieren van bijna alle kanten aan kunnen zien komen. Als we dan verder gaan, kijken naar de mond. Het gebit laat zien of je met een herbivoor (planteneter), omnivoor (alleseter) of carnivoor (vleeseter) te maken hebt. De cavia heeft geen hoektanden en platte kiezen om te malen. Dat maakt de cavia een planteneter. Wat verder opvallend is aan het gebit van een cavia, is dat de snijtanden beitelvormig eindigen en hun leven blijven doorgroeien. We hebben dus met een knaagdier te maken.

Herbivoor – Plantencellen hebben een celwand, dierlijke cellen hebben dit niet. Dit maakt dat plantaardig materiaal moeilijk te verteren is. Planteneters hebben daar zo hun eigen methodes voor. Herkauwers zoals een koe hebben hier 4 magen voor (pens, netmaak, boekmaag en lebmaag). Zo wordt beetje bij beetje de celwand afgebroken, zodat de voedingsstoffen in de darm opgenomen kunnen worden. Paarden hebben voor dit doel een enorm grote blinde darm.

Cavia’s en haasachtigen hebben bovenstaande niet. Zij hebben daar een andere oplossing voor die je misschien weleens hebt gezien… Los van een lang darmstelsel, eten cavia’s en konijnen hun eigen keuteltjes op. Dit heet coprofagie. Ze eten niet al hun keuteltjes nog eens op, maar alleen de zogenaamde blindedarm keuteltjes. Deze zijn vaak iets zachter en anders van kleur dan de ‘normale’ ontlasting. Nu we de cavia van mond tot kont hebben bekeken weten we wat ze nodig hebben.

Je cavia gezond en gelukkig – wat te doen:

Met de volgende lijst maak jij je cavia’s gezond en gelukkig. Het zal dus bijdragen aan een hoge leeftijd. Uiteraard speelt het genetische pakketje ook een rol. Mijn cavia’s zijn van zeer divers pluimage. Van dierenwinkel (vroeger) tot fokker en opvang.

  • De juiste voeding. Voeding is ontzettend belangrijk. Ik maak altijd de vergelijking met brandstof voor een auto: het juiste soort moet erin anders ontstaan er problemen. Voor cavia’s bestaat de juiste voeding uit onbeperkt hooi (80% van hun totale dieet), ongeveer 15% uit groenten en kruiden en 5% uit krachtvoer (brokjes). Het zal je opvallen dat ik fruit niet genoemd heb. Het is niet zo dat mijn cavia’s nooit fruit krijgen, maar het is heel af en toe een stukje en maakt niet standaard deel uit van hun dieet. Van oorsprong eten cavia’s alleen droge grassen en kruiden. In fruit zitten dus eigenlijk te veel suikers. Chinchilla’s zijn verwant aan cavia’s. Mensen met chinchilla’s weten dat je een chinchilla niet te veel fruit moeten geven, omdat zij snel suikerziekte en staar ontwikkelen. Cavia’s kunnen er beter tegen, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Wat ik in de praktijk vaak zie, is dat de verkeerde verhoudingen worden aangehouden: een grote bak met onbeperkt krachtvoer en een plukje hooi.
  • Altijd de beschikking over vers drinkwater. Dit geldt natuurlijk voor elk dier!
  • Genoeg beweging. Het nieuws staat er vol mee: wij moeten meer bewegen. De gezondheidsvoordelen die worden genoemd gelden ook voor cavia’s. Cavia’s hebben de neiging tot vervetten als ze te weinig bewegen.
  • Een maatje. Cavia’s zijn groepsdieren en mogen nooit zonder andere cavia gehouden worden. Een konijn is geen geschikte vervanging. Het spreekt elkaars taal niet, nog los van het feit dat een konijn een cavia ernstig kan verwonden als hij afzet met zijn sterke achterpoten.
  • Biedt ook mentale uitdaging aan! Richt de kooi steeds anders in, laat ze voer zoeken of er meer moeite voor doen. Cavia’s worden vaak als dom bestempeld, maar dit is echt niet waar.
  • Géén knaagsteen of andere onnodige zaken aanbieden. Knaagstenen worden aangeraden om hun tanden op te laten slijten. Dit is niet waar! Van elke kauwbeweging slijten de tanden netjes af, mits er geen afwijkingen aan het gebit zijn. Biedt liever verse wilgentakken aan.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Dan hoor ik dat graag! En ken je nog iemand voor wie dit interessant kan zijn? Deel gerust!

Laatste berichten van Jill Kinkelaar (alles zien)