Lekker los van de lijn: De gouden tips voor het “hier komen”

los van de lijn

Heerlijk struinen door de bossen, uitwaaien op het strand of gewoon even relaxen op een lange wandeling: Mega fijn als je hond los van de lijn kan lopen en ook weer bij je komt als je hem/haar weer bij je roept. Lukt dat niet altijd even soepel? In deze blog vind je tips & tricks voor het succesvol “Hier komen”.

Oefenen, oefenen en nog eens…!

Hoe meer je oefent met het “hier komen” in verschillende omgevingen en situaties, hoe beter het zal gaan. In huis een “hier” vragen is je basis. Oefen ook eens met twee personen: de ene staat bijvoorbeeld in de woonkamer en de ander een stukje verderop in de kamer. Vraag omstebeurt een “hier” en beloon met iets lekkers. Gaat dat heel goed? Oefen dan ook de “hier” in de tuin en daarna op de wandeling. Let op dat verandering van omgeving veel afleiding betekent en hou er dus rekening mee dat je hond het hierkomen in iedere nieuwe omgeving opnieuw moet aanleren. Ga voor succes en oefen de “hier” eerst vaak aan de lijn op rustige momenten; op die manier heb je controle over de situatie en is het geen gok of je hond vandaag misschien wel of misschien niet zal komen op jouw commando.

Ga voor succes!

Veel aan het oefenen met het “hier komen” op verschillende plekken?! Top! Blijf altijd goed kijken naar je hond: wanneer is het juiste moment om hem/haar bij je te roepen? Doe dat vooral niet wanneer honden aan het spelen, jagen of intensief aan het snuffelen zijn. Je hond zit dan volop in geweldige afleiding! Ga liever voor een makkelijker moment, zodat jullie beiden succes hebben. Creëer zoveel mogelijk van dit soort mooie leerervaringen en je zult merken dat je hond steeds vaker en steeds makkelijker met groots plezier naar je toe komt!

Altijd leuk!

Laat het ‘bij jou komen’ altijd (écht altijd!) leuk zijn. Wees blij en enthousiast als je hond bij je komt (uit zichzelf of als reactie op jouw roepen) en geef hiervoor altijd een beloning. Straf je hond nooit wanneer hij/zij naar jou toe komt. Ook niet als je hond zojuist de tuin heeft geruïneerd, eerst een half uur achter een konijn aan heeft gezeten of liever eerst met de buurvrouw mee liep voordat hij dan eindelijk naar jou toe kwam. De enige link die je hond dan legt is dat het op dat moment niet leuk was om bij jou te komen. De volgende keer zal hij dan eerder iets anders kiezen dan bij jou komen en ga je een lastige tijd tegemoet.

Wat is een beloning voor jouw hond?!

De enige die dat kan bepalen is, jawel, de hond zelf. Ga dus op onderzoek uit: wat vindt mijn hond een beloning? Voor de één is het een speeltje en voor de ander een stukje kaas of worst. Of misschien heb jij wel die ene uniekeling die alles doet voor een stukje appel… Het maakt niks uit! Zolang je maar beloont met iets dat de hond ook ervaart als een speciale beloning. In huis kunnen dit de eigen brokken van de dagelijkse maaltijd zijn, maar op de wandeling zal je merken dat dit niet belonend genoeg is. Hoe meer afleiding, hoe leuker jij moet zijn (met dus nog beter lekkers) om succesvol aan het “hier komen” te kunnen werken.

Heb je de favoriete beloning voor je hond altijd bij je? Dat is de eerste stap, want honden doen wat werkt: heeft een bepaalde actie iets heel leuks opgeleverd? Dan zal de hond dit gedrag vaker gaan herhalen. Sta dus klaar wanneer fikkie op jouw commando “hier” (of uit zichzelf!) naar je toe komt op de wandeling om hier een feestje van te maken.

Onvoorspelbare momenten

Betekent het commando “hier” altijd het einde van de wandeling, aanlijnen of een boze stem?! Dat leert je hond heel snel. Je hond zal daardoor steeds minder vaak naar je toe komen wanneer je roept (want lekker rennen en snuffelen is sowieso veel leuker 😉 ). Oefen de “hier” daarom op veel verschillende momenten en plekken op de wandeling: roep op allerlei onvoorspelbare momenten enthousiast je hond → beloon voor het bij jou komen en wandel weer vrolijk en vrij verder.