Let op je konijn tijdens deze warme dagen! (Myiasis)

De tijd van de warmere dagen hier in Nederland is weer aangebroken. Naast de voordelen dat we lekker in de tuin kunnen zitten om te genieten van de zon en de wereld weer opbloeit, neemt het ook nadelen met zich mee. Gastblogger en Dierenartsassistente Mandy ziet het de laatste weken steeds meer tijdens haar werk in de dierenartsenpraktijk… konijnen die last hebben van Myiasis. Ze wil je met deze blog graag waarschuwen en informeren over deze ziekte.

Myiasis… wat is dit precies?

Myiasis is een madenziekte dat voorkomt bij konijnen. Bij deze ziekte komen er maden van vliegen in de vacht en huid van het konijn terecht. Deze maden veroorzaken ontstekingen van de huid en het onderliggend weefsel. Behandeling is noodzakelijk. Als het niet op tijd wordt opgemerkt en behandeld kan het konijn erg ziek worden en zelfs overlijden.

Hoe ontstaat Myiasis?

Als het weer wat warmer wordt, zien we allerlei insecten vliegen; inclusief vliegen. Deze vliegen (meestal de blauwgroene bromvlieg of de groene vleesvlieg) komen af op de geur van ontlasting en urine van het konijn.

De vliegen leggen de eitjes het liefst op een warme en vochtige plek, zoals bij de anus als deze niet goed schoongehouden wordt. Vaak zien we in de praktijk dat het konijn ontlasting vast heeft zitten aan de vacht. Deze plakaat van ontlasting wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld; diarree, een blaasontsteking of zelfs blaasgruis. Doordat deze uitwerpselen blijven kleven aan de vacht en huid ontstaat er een vochtinge omgeving. Hierdoor ontstaat de perfecte plek voor de vlieg om zijn eitjes te leggen.

De vlieg legt dus eitjes in de huid rondom de anus. Deze eitjes komen na enkele uren of dagen uit als kleine maden die wel een centimeter groot kunnen worden.

Maar verkijk je er niet op! Zelfs bij konijnen die goed schoongehouden worden kunnen er eitjes gelegd worden in de huid!

Het gevolg

Zodra de eitjes zijn uitgekomen zetten de maden zich vast in de huid en scheiden bepaalde stoffen uit wat het onderhuids weefsel doet afsterven. Dit afgestorven weefsel dient als voedsel voor de maden.

Dit proces gaat erg snel en de maden kunnen tot ver in het lichaam van het konijn dringen. De maden eten zich een weg het lichaam in. Hierdoor kan een behoorlijke wond ontstaan. Voor foto’s, scroll even naar beneden. LET OP, want smakelijk zijn ze niet…

De behandeling 

Zodra het dier bij de dierenarts komt is het vaak al te laat. De maden hebben negen van de tien keer al een weg naar binnen gegeten, bij de één verder dan bij de ander. Vaak horen we als wij de anamnese uitvragen dat er wormpjes in de vacht zitten.

Bij de dierenarts wordt het hele gebied schoongemaakt en geschoren, dit om de vochtige vacht waar de vliegen op af komen te verwijderen. Daarnaast is het natuurlijk hygiënischer en makkelijker schoon te maken. Daarna worden alle maden handmatig verwijderd en voor de zekerheid wordt de huidwond schoongespoeld met fysiologische zoutoplossing. Als het nodig is wordt de wond met een aantal steken gehecht of vastgelijmd, niet geheel dicht want als het wel gaat ontsteken moet pus dat wordt gevormd eruit kunnen. Ook moet de wond kunnen ‘luchten’. Dit allemaal kan met of zonder anesthesie gedaan worden, dit ligt aan de reactie van het konijn op de behandeling.

De medicatie die het konijn krijgt ligt aan de mate van de infectie. Het konijn krijgt Nomyiasis-spray mee naar huis. Deze spray gaat de myiasis-infectie tegen. De spray wordt op het konijn en in het hok gesprayd. Daarnaast krijgt het konijn antibiotica en pijnstiller/ontstekingsremmers mee naar huis.

Mijn tip

Heb je een konijn?! Let deze tijd dan goed op de hygiëne van het konijn en zijn/haar verblijf en controleer het konijn het liefst dagelijks op eventuele maden.

Deze gastblog is geschreven door dierenartsassistente Mandy Dijkstra