Konijnen en de dagelijkse vachtverzorging

vachtverzorging konijn borstelen

De vachtverzorging van een konijn… dat kan voor een konijneneigenaar wel eens als een uitdaging voelen. Hoe verzorg je de vacht? Welke materialen kun je het beste gebruiken? Hoe vaak moet je bezig zijn met vachtverzorging? En hoe doe je dat dan?! Deze gastblog is geschreven door konijnentrimster Claudia Erdtsieck. Ze biedt je alle nodige tips om de vacht van je konijn in goede conditie te houden. En stel nou dat het niet lukt, maak dan gewoon een afspraak voor een konijnenvachtbehandeling bij haar trimsalon Kalumi.

Vachtverzorging van konijnen

Het is heel belangrijk om de vacht van een konijn in een goede conditie te houden. De ervaring leert dat de vachtverzorging best wat tijd kan kosten. Dit geldt voor zowel de kortharige als de langharige rassen, al hebben de langharige rassen natuurlijk meer aandacht nodig om problemen te voorkomen.

Niet kammen, maar borstelen!

Een konijn dien je niet te kammen, maar te borstelen. Met borstelen haal je er minder snel haren uit die nog niet toe zijn aan vernieuwing. De beste borstel voor konijnenvachtverzorging is gemaakt van 100% zwijnenhaar. Een borstel van varkenshaar is doorgaans minder geschikt, omdat deze haren zachter zijn dan zwijnenharen. Wel kan een borstel van varkenshaar de voorkeur hebben bij zieke, oudere of hele jonge dieren.

Ongeschikte materialen zijn:

  • Een borstel van kunststof of rubber. De haren worden hier statisch van, waardoor ook gezonde haren eruit getrokken worden.
  • Alles wat bijvoorbeeld lijkt op een Furminator of EzzyGroom. Dit is veel te scherp en maakt de vacht kapot.

Kortharige rassen

Vooral tijdens de rui is het goed om je kortharige konijn een beetje te helpen. Dit voorkomt het oplikken van losse haren, waardoor de kans op verstopping kleiner is.

Borstel stevig door de vacht met een borstel van 100% zwijnenhaar. Doe het niet te ruw om irritatie van huid te voorkomen.

Gebruik je je vingers om te plukken? Dan mag je alleen de haren verwijderen die los in de vacht hangen. Zorg ervoor dat je geen kracht zet of haren eruit trekt!

Langharige rassen

Lange vachten hebben meer aandacht nodig. Zij dienen gemiddeld minimaal eens per week geborsteld te worden.

Hiervoor kun je ook het beste een 100% zwijnenharen borstel gebruiken. Borstel wel je HELE konijn. Dus niet alleen de rug, maar ook de buik, de borst, tussen de poten, rond de staart en op de flanken. Doe dit van de huid naar de punt van de haren en hou de vacht ook omhoog om zo niet alleen de bovenste haren, maar ook de haren eronder te borstelen.

Plukken van langharige konijnen raad ik af. Het is niet goed voor de vacht en het welzijn van het konijn.

Het is goed om je langharige konijn eens in de 6-8 weken te (laten) knippen. Hierdoor is de vacht beter bij te houden. Het is daarnaast veel prettiger voor het konijn zelf. Niet alle vachten kunnen heel kort geknipt worden, omdat dit juist vachtproblemen kan veroorzaken. Wil je weten wat een ideale lengte is voor jouw konijn? Ga dan eens langs bij een professioneel konijnentrimmer. Zij kunnen je de juiste tips geven. Vaak geven ze ook workshops, zodat je daarna de vacht zelf goed kunt bijhouden 🙂

De vacht rondom de edele delen en de staart

De vacht rondom de edele delen en de staart zijn gevoelig voor klitten, vilt en viezigheid. Het is daarom héél belangrijk om de vacht rondom de edele delen en de staart goed schoon én vrij van klitten te houden. Hiermee voorkom je nare aandoeningen en krijgen ziektes geen kans.

Een konijn met een vieze kont loopt een verhoogd risico op bijvoorbeeld urinebrand, madenziekte (Myiasis) en verstoppingen. Dit zijn geen kleinigheden! Het kan heel snel fout gaan en zelfs fataal aflopen.

Check daarom elke dag de achterkant van het konijn terwijl hij/zij aan het rondhuppelen is. En dan nog een tip: als je je konijn uit je hand laat eten terwijl hij op zijn/haar achterpoten staat, kun je mooi op de buik en tussen de achterpoten kijken zonder je konijn op te tillen. Win-win 😉

Klitten en vilt

Te allen tijde moet voorkomen worden dat er erg veel klitten of zelfs vilt ontstaat. Beiden zijn zeer onaangenaam en in ergere gevallen is het uitermate pijnlijk en gevaarlijk voor de gezondheid. De toch al dunne huid van een konijn kan er eventueel kapot door gaan, wat dan kan zorgen voor andere problemen.

Check de vacht van je konijn dus regelmatig op klitten. Dit kun je het beste doen door te voelen met je vingers. Zodra je een (beginnende) klit ontdekt, haal je die weg in twee stappen: 1. Ontwar de klit met je vingers 2. Haal er op die plek de borstel of een grove kam door.

Heeft je konijn veel klitten en/of vilt? Schakel dan bij voorkeur een konijnentrimmer in en ga niet zelf proberen om je konijn te knippen of te scheren. Je zal niet de eerste zijn die ernstig in de huid knipt of scheert met alle nare gevolgen van dien. Het verwijderen van klitten en vilt is echt werk voor iemand met de juiste materialen en kennis over konijnen en hun vacht.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van deze gastblog vragen? Neem dan contact met mij op en ik zal je proberen verder te helpen.

Claudia Erdtsieck
Katten- en konijnentrimmer
Trimsalon Kalumi Zwolle
www.kalumi.nl